Home » Blog roest verwijderen

Roest en metalen

 

Veel van de dingen welke je om je heen ziet, is gedeeltelijk of geheel van metaal. Het belangrijk dat wij rekening houden met de bescherming van metaal en met name het voorkomen van roestvorming. Om roest of corrosie te verwijderen zijn er verschillende manieren. Bijvoorbeeld schuren en stralen zijn veel voorkomende werkzaamheden in de strijd tegen roest. Er is echter ook een manier welke gemakkelijker, handiger en effectiever is om roest of corrosie te verwijderen van metaal.

In deze blog bespreken we 5 redenen waarom roestbehandeling zo belangrijk is en waarom je dit moet doen. We vertellen ook hoe dit het beste gedaan kan worden.

1. Corrosie

De eerste belangrijke reden bij een roestbehandeling is het voorkomen van roest. Roest of corrosie kan op elk metaal voorkomen, ongeacht de plaats waar het zich bevindt. Oxidatie komt echter vaker voor in een atmosfeer met een hoge luchtvochtigheid of een hogere concentratie van zouten.

Objecten, zoals kunstwerken, rasters, hekwerken, trappen, auto’s of woningen in de buurt van de zee ervaren meer oxidatie aan metalen dan elders. 

In de winterperiode wanneer zout wordt gestrooid op de weg, leidt tot roest of corrosie van auto, vrachtwagens, bebording etc. Corrosie is een vorm van slijtage. Het maakt het metaal zwak en het wordt als het ware opgevreten. Daarom is het belangrijk om tijdig roest te verwijderen om te voorkomen dat het corroderen verder gaat. 

2. Duurzamer leven

Roest en corrosie zorgen ervoor dat er een groter risico bestaat dat het metaal zijn sterkte of kracht verliest. Zodra een metaal begint te roesten, breidt de roest zich uit en eet uiteindelijk het hele object langzaam op. Daardoor is het belangrijk om tijdig roest te verwijderen.

3. Uiterlijk

Een verroest metalen object verliest zijn glans en uiterlijk. Geroest objecten zien er niet aantrekkelijk uit. Het ziet er vies en rommelig uit. De werking van het object kan nog steeds dezelfde zijn, maar uiteindelijk wordt ook de werking van een object aangetast. 

4. Verlies van de kracht en sterkte

Een van de redenen waarom het belangrijk is om roest te verwijderen, is omdat het metaal zijn sterkte verliest als het gaat oxideren. Het is gevaarlijk voor metalen constructies en andere frames die zware voorwerpen moeten vasthouden. Denk hierbij ook aan bruggen. Onlangs is een brug in Italië in elkaar gestort, doordat de constructie door roest of oxidatie was aangetast.  

5. Duurzaamheid en investering

Een onderzoek heeft uitgewezen dat de geldontwaarding door roest een enorm bedrag per jaar is. Het ontwaarden van metalen kost per maand zo’n 17 miljoen euro, alleen al in Nederland. Om metaal goed te conserveren is een investering. 

Maar als we bedenken wat de kosten van het vervangen van de verroeste metalen onderdelen zijn, vallen de kosten van het vroegtijd verwijderen van roest enorm mee. 

6. Eenvoudige manier om duurzaam en effectief roest te verwijderen

Industriele roestverwijderaar Ranex Rustbuster is voor bedrijven en voor de doe-het-zelver. Niet alleen vaste roest, maar ook putroest, oppervlakteroest en vliegroest worden door Ranex Rustbuster eenvoudig en veilig verwijderd. Ranex Rustbuster dringt diep door tot in de kern van de roest en vernietigt de roest volledig. Het resultaat is een roestvrij oppervlak. Naast het gebruik op metalen, is het product ook veilig te gebruiken bij vliegroest, roestslijpsel op coating, lak en polyester.

Bedrijven gebruiken dé roestverwijderaar

Ranex Rustbuster wordt gebruikt effectief voor roest verwijderen en vernietigen. In veel sectoren wordt de roestverwijderaar gebruikt in de strijd tegen roest en corrosie. De marine, offshore, windmolenparken, olie- en gasindustrie, transportsector, scheepvaart, scheepsbouw, visserij, onderhoud- en schoonmaakbedrijven, schilders etc. gebruiken 

Eenvoudig roest verwijderen ook voor de doe-het-zelver

Iedereen herkent het wel: roest aan de auto, oldtimer, boot, fiets, brievenbus of hekwerk. Ranex Rustbuster is dé oplossing bij roest of corrosie. De roestoplosser werkt bijzonder eenvoudig en handig. De enige handeling is de vloeistof op de roest zetten met een kwast of roller, daarna 24 uur laten drogen en de roest of corrosie is volledig opgelost.

roest verwijderen metaal
roestbehandeling metaal