Roest op de auto verwijderen

Gepubliceerd op 15 september 2019 om 16:17

roest verwijderen auto

Roest is één van de grootste vijanden van eigenaren van auto’s en oldtimers. Roest begint met een klein plekje, maar kan zich al snel  een grotere roestplek worden of zelfs een gat in het oppervlak! Het is dus belangrijk dat je op tijd een roestplek op de auto behandeld en verwijderd. Hiermee voorkom je in de toekomst hoge reparatiekosten! Lees meer over hoe je roest op de auto kan behandelen, verwijderen en vervolgens de lak kan herstellen.

Hoe komt er roest op mijn auto?

Roest op de auto ontstaat op metalen en ijzeren onderdelen die niet of onvoldoende beschermd zijn door primer en/of verf of lak. Door steenslagschade, parkeerschade of andere lakschade, kunnen auto-onderdelen raakt de beschermende lak beschadigd. Hierdoor staat het metaal bloot aan invloeden van buitenaf. Water, zoutwater (zeewater), vocht, lucht, zeelucht en overige invloeden van buitenaf, zorgen voor de vorming van roest, oxidatie en corrosie. Het ontstaan van roest begint met een klein plekje. Dit plekje zal zich al snel uitbreiden naar een grotere plek wanneer het niet tegen roest behandeld wordt.

Hoe verwijder ik de roest van mijn auto?

Het verwijderen van roest op de auto kun je makkelijk zelf doen. Het is belangrijk om te weten waar er roest op de auto zit. Controleer de zwakke plekken van de auto, zoals in en rondom wielkasten, de onderkant van de auto, aan de voorkant op de autobumper, op de achterbumper en op autodeuren.

Roest gevonden?

Volg dan onderstaande stappen om op de juiste manier roest van de auto of plaatwerk te verwijderen. 

Stap 1: Verwijder loszittende roest en loszittende lak of verf 

Wanneer je begint met het behandelen van de roestplekken op de auto, is het raadzaam om de meest hardnekkige corrosie weg te verwijderen met een grove schuurpapier. Indien nodig kan je ook een staalborstel gebruiken om het meest oppervlakkige roest weg te borstelen. Schuur alleen de losse roest weg. 


Stap 2: Gebruik roestomvormer Ranex Rustbuster

Nadat je klaar bent met het verwijderen van de losse roest en loszittende verf, is het tijd om Ranex Rustbuster aan te brengen. Dit doe je met een kwast. Bij grote oppervlakken kun je ook roller gebruiken. De roestomvormer is een product dat roest oplost. Het restproduct van het oplossen is een inactief ijzerfosfaat. Dit fosfaat geeft een zeer goede hechting aan primer. Dankzij de Ranex voorkom je dat de roest zich verder uitbreidt.

Stap 3: Roest verwijderen tijdens droogproces

Nadat de Ranex Rustbuster is aangebracht op het metalen oppervlak (bijvoorbeeld op plaatwerk of chassis) moet de vloeistof 24 uur drogen. Hierdoor lost de roest volledig op. Het is wel belangrijk dat er voldoende volume Ranex aangebracht wordt om alle roest te verwijderen. Tijdens het drogen ontstaat een bijzonder goede hechting voor het aanbrengen van een nieuwe beschermlaag. Wanneer het oppervlak helemaal droog is, kan er een nieuwe primer aangebracht worden. Het is wel belangrijk dat het oppervlak écht droog is. Wanneer het oppervlak nog wat kleverig aanvoelt, moet het nodig verder drogen, voordat de nieuwe primer wordt aangebracht.

Ranex Rustbuster is vloeibaar als water

Omdat het product net zo vloeibaar is als water, is het hierdoor goed te vernevelen in een spuitfles. Dit is vooral handig om roest te behandelen op moeilijk bereikbare plaatsen. Het vernevelen wordt toegepast bij roest in chassisbalken of hoekjes waarin je met een kwast of roller niet kunt komen. Dus voor slecht bereikbare plekken op roestig metaal kun je gewoon Ranex Rustbuster in een spuitfles doen en het roestige oppervlak inspuiten. Het is wel belangrijk dat er voldoende volume Ranex aangebracht wordt om de roest volledig op te kunnen lossen.

Anti-roest primer is niet meer nodig

Nadat het oppervlak behandeld is met de roestomvormer, is het niet meer nodig om een anti-roest primer te gebruiken. Het oppervlak is met de roestbehandeling Ranex Rustbuster helemaal roestvrij. Dit geeft een uitstekende en schone basis voor een nieuwe primerlaag.

De roestbehandeling geeft een bescherming tot ongeveer 6 weken na de roestbehandeling. Het is dus niet nodig om direct na het droogproces het oppervlak in de primer te zetten. 


Hoe voorkom ik roest op de auto?

Voorkomen is beter dan genezen. Zorg er dus ten alle tijden voor dat je auto of oldtimer in topconditie verkeerd. Dit kan je doen door regelmatig de auto te wassen en de lak te controleren op schade en steenslag. Zie je dat er lakschade is? Tip dan met een kwastje het oppervlak aan met Ranex Rustbuster zodat de roestbehandeling direct effectief is, om verdere corrosie tegen te gaan.

roest op auto verwijderen
roestbehandeling auto

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.