Roest of corrosie op RVS?

Gepubliceerd op 19 december 2019 om 12:07

Kan rvs gaan roesten?

Jazeker, ook roestvast staal kan roestvorming vertonen.
Zure regen, zeelucht, metaaldeeltjes en andere factoren van buitenaf tasten het oppervlak van RVS aan. Dit kan leiden tot roestvlekken of corrosie. Het oppervlak wordt dof en vuil.

Hoe dan?

RVS is gelegeerd staal en bestaat o.a. uit ijzer, nikkel, chroom. De hoeveelheid chroom in de legering bepaalt de corrosiewerende eigenschappen van het RVS. Wanneer het chroom met zuurstof in aanraking komt, vormt het een onzichtbaar laagje (oxidehuid). Dit laagje beschermt het onderliggende metaal tegen verdere roestvorming (oxidatie). Na verloop van tijd gaat het RVS roesten.

 

 

RVS met roest
RVS roest verwijderen
fiets met roest
roest op fiets verwijderen

Verzwakte constructie is gevaarlijk

Wanneer de roest niet op tijd wordt verwijderd, kan dit de mechanische sterkte van de RVS constructie ernstig verzwakken. Spleten, kieren en met name lasnaden vormen een belangrijke bron voor verontreiniging omdat het vuil zich daar concentreert. In het verleden zijn er ernstige ongelukken gebeurt door verzwakte RVS constructies. 

Corrosie door zeelucht

Naast vuil is zeelucht één van de grootste vijanden van RVS. Door het zout en chloriden in de zeelucht verontreinigt het RVS. Dit komt met name voor in kuststreken en kan leiden tot aantasting van het RVS en putroest of putcorrosie.

RVS beschermen tegen roest met Ranex Rustbuster

Roestvast staal kan dus gaan roesten. Ranex Rustbuster is dé oplossing voor het eenvoudig en veilig verwijderen van roest. Het middel lost de roest op en verwijdert het vuil. Wanneer het vuil en roest is oplost, sluit het oppervlak van RVS zich van nature en beschermt zich daardoor tegen opnieuw roesten.

Het is belangrijk om het RVS schoon te houden en te ondersteunen in de strijd tegen corrosie door de bovengenoemde gevaren.

Bijzondere eigenschap van de roestverwijderaar

Eén van de eigenschappen van Ranex Rustbuster is dat het kan doordringen tot in metaalporiën en daar het vocht scheidt van het metaal kan scheiden.
Ranex Rustbuster werkt niet alleen op RVS kan worden toegepast op nagenoeg alle soorten metaal.
Note: Bij het gebruik op gegalvaniseerd staal en aluminium is een aparte behandeling vereist.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.