Roesten is een vorm van corrosie

Roesten is één van de meest bekende vormen van corrosie. Metaal reageert op een combinatie van vocht en zuurstof, hierdoor ontstaat roest, oftewel ijzeroxide. Daarom wordt roest of corrosie ook vaak oxidatie genoemd. Roest wordt doorgaans als negatief effect op metaal ervaren, omdat het de sterkte en het volume van metaal beïnvloed. Daarnaast ontstaat er door de verbinding met zuurstof een rood-bruine kleur van het metaal.

Wat is het verschil tussen corrosie en roesten?

Corrosie is de overkoepelende benaming van het aantasten van materiaal, door reactie met hun omgeving. In het geval van ijzer ontstaat roest als gevolg van de aanraking met water en zuurstof (oxide, ook wel oxidatie). Met roesten wordt dus specifiek het oxideren van ijzer bedoeld, wat een vorm van corrosie is.

Waarom gaat metaal roesten?

In het geval van staal treedt oxidatie op wanneer staal of een ander materiaal met een legering van ijzer, wordt blootgesteld aan zuurstof en water. Na verloop van tijd gaan zuurstof en ijzer zich op molecuul-niveau gaan hechten. Hierdoor ontstaat een nieuwe verbinding genaamd ijzeroxide. Het proces wordt door water versnelt, omdat water een uitstekende katalysator is. De watermoleculen dringen door in het metaal en vormen nog meer zuren, waardoor metaal nog meer wordt blootgesteld aan roestvorming. In het geval van zeewater zal ijzer nog veel sneller roesten, vanwege het zout dat als geleider dient.

Roesten op IJzer

Kenmerkend voor het roesten van ijzer is de bruinrode kleur die ontstaat. De roest drukt bestaande constructies uit elkaar doordat het volume groter is dan het ijzer zelf. Constructies worden daardoor zwakker, schilferen af en kunnen een constructie uiteindelijk wegvreten.

Roest op Staal

Omdat staal een legering is van ijzer en koolstof, zijn de verschijnselen die optreden bij oxidatie vergelijkbaar met dat van ijzer. Het roesten van staal hoeft niet direct nadelig te zijn. Door het creëren van een oxidelaag om staal heen, wordt de binnenste structuur beschermt tegen zuurstof, wat het oxidatieproces sterk vertraagt. Dit type staal wordt ook wel Cortenstaal genoemd en kent vele toepassingen in constructies, offshore, kunst en als zeecontainers.

Roest op Aluminium

Van aluminium is bekend dat het van nature corrosiebestendig is. Aluminium oxideert echter nog sneller dan ijzer. Het verschil zit in het feit dat roest een ijzerconstructie verzwakt. De oxide in aluminium vormt echter een geheel met het aluminium zelf, waardoor het een dichte, ondoordringbare witachtige structuur krijgt. Er is geen behandeling hiervoor nodig.

Risico's van roesten

Roest of corrosie kent zowel economische als veiligheidsrisico’s. Een voorbeeld hiervan is het roesten van een brug, waardoor de constructie ernstig verzwakt. Dit vormt een groot veiligheidsrisico. Recent heeft zich er een vreselijk drama afgespeeld in Genua, waar een stalen brug instortte.  

Het sterkteverlies ontstaat doordat de bronnen van oxidatie, zoals oxide en zout, zwakker zijn dan het metaal zelf. Hierdoor brokkelen ze langzaam af waardoor het originele materiaal dunner wordt en er zelfs gaten kunnen ontstaan in het metaal.

Door de ontwaarding van materiaal door roest, kost roest of corrosie ongeveer € 17.000.000 per maand aan waardelies.

Hoe is roest te voorkomen?

De meest gehanteerde manier om roest en corrosie te voorkomen is door het originele metaal te beschermen van invloeden van buitenaf. Er wordt een beschermende laag gecreëerd om het metaal heen. Maar ook dan kan materiaal gaan roesten. Roest komt van binnenuit het staal. Vaak zien we wanneer een object is geschuurd of gestraald en daarna beschermd wordt met een coating, de roest van binnenuit door de primer en de coating komt. De roest ontstaat vanuit de poriën, waar roestmoleculen nog aanwezig zijn. Door een goede roestomvormer, roestoplosser, roestverwijderaar aan te brengen, wordt de roest tot in de kern vernietigd. Het oppervlak is nu 100% roestvrij. Daarna kan de primer of coating aangebracht worden. Er wordt nu vanuit een schone roestvrije basis gewerkt. 

Welke roestomvormer?

Ranex Rustbuster is al meer dan 70 jaar dé roestomvormer welke roest volledig neutraliseert. Het voorkomt permanent dat er nieuwe roesten ontstaat nadat het oppervlak met de roestomvormer is behandeld en het oppervlak wordt geschilderd. Het is een zeer zuinige behandeling van roestig metaal in een enkele laag. Eenvoudig en snel te gebruiken, roestomvormer Ranex Rustbuster is erkend als één van de beste in de markt.

Het product wordt al tientallen jaren met succes gebruikt op industriegebieden voor de behandeling van bruggen, gebouwen of locomotieven, maar ook door particulieren voor roestklussen aan een auto, fiets, hekwerk of brievenbus.

Roestverwijderaar

Ranex Rustbuster is een biologische roestverwijderaar. Het product wordt door professionals gebruikt, maar ook voor de doe-het-zelver is het middel uitermate geschikt. Het vloeibare middel komt op de meest lastigste plekjes en hoekjes. Hierdoor is de roestverwijderaar ook goed te gebruiken voor het ontroesten van een benzinetank of brandstoftank.

Een effectieve oplossing  voor staal, ijzer en gietijzer bescherming voor binnen, buiten, oude of nieuwe oppervlakken.

Met één eenvoudige behandeling, na het verwijderen van de losse roest met stalen borstel, alleen één laag Ranex aanbrengen met een kwast of roller. De oppervlak mag vochtig zijn. Vierentwintug uur laten drogen, niet schuren of afnemen. Het oppervlak is na de behandeling volledig roestvrij. Nu kan het opnieuw geschilderd worden. Het middel is duurzaam voor materiaal en coating

 

 

 

 

roesten