Zonnepanelen zelf schoonmaken

Stof en groene aanslag

Zonnepanelen worden vuil door groene aanslag, vogelpoep, algen, stof en viezigheid door vallende bladeren en takjes. Zonnepanelen van goede kwaliteit zijn voorzien van een beschermlaag. Deze beschermt het glas tegen vuil en krassen. Vuil dat toch op de zonnepanelen blijft liggen, spoelt er vaak niet helemaal af, als het regent. Groene aanslag zijn algen en mossen die zich hechten in kalkaanslag. Voor het schoonmaken van zonnepanelen is Ranex Rustbuster een snel en effectief middel om groene aanslag te verwijderen.

Let op bij vogelpoep

Het gaat vaak om hardnekkige aanslag afkomstig van bomen of vogelpoep. Dit komt vaker voor als u in een boomrijke of vogelrijke buurt woont. Blijft dit hardnekkige vuil zitten na een flinke regenbui en wilt u uw panelen mooi houden? Dan kunt u ze (laten) schoonmaken. Let vooral op bij vogelpoep. Als dat te lang blijft zitten, kan het de beschermlaag aantasten en doffe plekken veroorzaken.’

Schone panelen, hogere opbrengst?

Vuil houdt zonlicht tegen, dus vieze zonnepanelen leveren toch minder energie op? Schone zonnepanelen leveren meer energie. Maar hoeveel meer hangt af van hoe vuil ze zijn. Vaak leveren schoongemaakte panelen 2 à 3% meer op. 
Schoonmaken? Niet in de felle zon

Of u uw zonnepanelen wilt schoonmaken, hangt dus vooral af van uw eigen voorkeur en de omstandigheden. Staan er veel bomen rondom uw huis? Woont u in een vogelrijk gebied? Of wilt u gewoon dat uw panelen stralend zwart zijn? Maak ze dan gerust schoon.